MĂLIN ȘI DANIELA BOLOLOI


Psiholog, Fondator și Președinta HELP Autism
România


Daniela Bololoi este psiholog, fondator si președinta HELP Autism dar, în primul rând, mama lui Mălin - un adolescent cu minte aparte care a parcurs un drum lung și provocator al intervenției în autism. Asociația HELP Autism a fost înființată acum 14 ani de părinții lui Mălin pentru a-și ajuta propriul copil. În scurt timp a devenit locul în care multe familii au găsit resurse și speranță, iar astăzi echipa de 150 de colegi ai organizației ghidează anual drumul spre a atinge potențialul a 750 copii și adolescenți, dar și pașii familiilor lor.

Preocuparea principală a Danielei a fost liniștea părinților. Pentru ei a organizat de-a lungul anilor grupuri de dezvoltare personală, cursuri și workshop-uri în terapii specifice integrării copiilor lor, programe gratuite de consiliere parentală și personală. Dacă tu ești bine, vei putea avea energia necesară ca să-ți poți ajuta copilul și să rămâi o resursă continuă pentru acesta - este ceea ce ea le repetă constant părinților.

Daniela spune astăzi că, a avea un copil cu autism, a fost pentru ea cea mai mare provocare ca om, dar și un mare noroc. Crede cu tărie că diagnosticul fiului ei este un fel de a fi care i-a dat încrederea și motivația să schimbe multe lucruri în România. Daniela iubeste foarte mult munca în echipă, a reușit să aducă alături de HELP Autism peste 100 de ONG-uri care oferă servicii la nivel national copiilor, tinerilor si adultilor cu autism din România, formând astfel rețeaua informală RO TSA, o voce pentru peste 6000 de familii. Anul trecut a obținut alături de ROTSA și FEDRA poate cea mai mare victorie - posibilitatea decontării terapiilor pentru persoanele cu autism și prin asta, o parte din linistea bine meritată a familiei.

Daniela a primit numeroase premii și recunoștință pentru munca ei, printre care Liderul în Sănătate la Gala Itsy Bitsy, Premiul pentru „Asistență Socială și Servicii Medicale” la Gala Binelui 2022 organizată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală în 2023.



CÂND ÎI POȚI ÎNTÂLNI


DUMINICĂ - 26 MAI
11.00 - 11.30


3 din 10 creiere vor fi neurodivergente. Ce vom face?

7 milioane de persoane cu autism trăiesc în Europa, între 10% și 20% din populația globală este considerată neurodivergentă, iar procentul va crește în următorii 10 ani la 30% - deci 3 din 10 oameni vor avea minți aparte. Ce (ne) facem cu mințile diverse - este intrebarea pe care nu ar mai trebui să ne-o punem în următorii ani pentru că vom avea deja soluțiile pentru a asigura integrare lor reală și vom putea celebra neurodiversitatea, nu-i așa?






PARTENERI